Hoe start ik succesvol mijn carrière in de agri- of foodsector?

Rene Vreeswijk 2-10-2019 16:33
Categorieën: Algemeen

blog_image:article_agrifo_15631893735d2c607d414c5.jpg:end_blog_image

Het is gelukt! Je hebt je diploma op zak en bent er klaar voor om de arbeidsmarkt te bestormen. Of toch niet helemaal? Bij Agrifoodcareer spreken we regelmatig pas-afgestudeerden die eigenlijk nog niet precies weten waar zij staan met hun net behaalde diploma. Helemaal niet erg natuurlijk, maar voordat je gaat solliciteren is het wel belangrijk om voor jezelf in kaart te brengen wat je wil en waar je goed in bent. In deze blog geven wij een aantal tips voor een sterke motivatiebrief. Zo brengen wij je hopelijk weer een stapje dichter bij die droombaan in de agri- of foodsector!

Solliciteren binnen de agri- en foodsector

Als je net bent afgestudeerd, heb je soms de neiging om eerst naar de markt te kijken en dan pas naar jezelf. Wat doen andere mensen met dezelfde opleiding? En welke vacatures zijn er? Ook interessant, maar het zegt niets over waar jíj energie van krijgt! Een sterk cv of aantrekkelijke motivatiebrief begint wat ons betreft dan ook altijd met het antwoord op de vraag: wat drijft jou? Als je het lastig vindt om die vraag alleen te beantwoorden, ga dan eens in gesprek met een ervaren recruitmentprofessional die beide kanten van de markt kent. Zo breng je samen jouw kwaliteiten in kaart en kun je direct bepalen welke vacatures en bedrijven een perfecte match zijn.

Een prikkelende motivatiebrief begint dus met het benoemen van je drijfveren, maar hoe zorg je er verder voor dat jij je onderscheidt van de rest?

  1. Zorg voor bewijsvoering en kijk verder dan werkervaring

    Een opleiding en werkervaring zijn natuurlijk belangrijk, maar ze bieden geen garantie dat je ook echt geschikt bent voor de functie waar je op solliciteert. Solliciteer je bijvoorbeeld op een verkoop- of adviesfunctie, bewijs dan wat jou zo’n goede verkoper of adviseur maakt. Iedereen kan roepen dat hij of zij de beste is, maar niet iedereen kan het ook aantonen! Kijk verder dan het opsommen van werkervaring en vertel bijvoorbeeld waarom jij altijd gevraagd wordt voor het geven van salespresentaties of altijd de leidende rol pakt in vergaderingen.
  2. Denk na over wat een bedrijf precies van je vraagt

    Klinkt logisch, maar in de praktijk wordt er vaak onvoldoende nagedacht over wat het bedrijf precies vraagt. Alleen maar zeggen dat het je zo’n gaaf bedrijf lijkt om voor te werken, gaat jouw toekomstige werkgever niet overtuigen! Laat zien dat je onderzoek naar het bedrijf hebt gedaan en waarom jij een goede match bent. Het klinkt misschien wat cliché, maar de huisstijl van je motivatiebrief aanpassen aan het bedrijf waar je solliciteert is vaak al een eerste signaal dat je je in het bedrijf hebt verdiept.
  3. Maak het persoonlijk

    Ken je er al mensen of is er een andere reden dat je interesse hebt in een functie bij dat specifieke bedrijf? Vertel wat jouw persoonlijke beweegredenen zijn en of er al een connectie is. Zorg er ook voor dat je iemand niet aanspreekt met ‘geachte heer/mevrouw’, maar maak het persoonlijk. Met één telefoontje weet je vaak al precies wie je aan kunt schrijven.
  4. Benoem nevenfuncties

    Dit gebeurt weinig, maar geeft juist een heel goed beeld van wie iemand is! Heb je interessante nevenactiviteiten, schrijf ze dan helemaal uit en laat zien wat jou drijft.

Ook net afgestudeerd en op zoek naar een mooie baan in agri- of foodsector? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer direct. Ben je er nog niet helemaal uit welk carrièrepad het best bij jou past? Wij denken graag met je mee!


Reageer

Copyright © 2025 Agrifoodcareer   |  Sitemap   |  Algemene voorwaarden   |  Cookiebeleid   |  Privacy Statement